Wie is UBC

 

In 1989 beslisten de actoren van de grootkeukensector om hun krachten en vaardigheden te bundelen met de oprichting van een beroepsfederatie, UBC of Unie Belgische Catering. UBC bestaat uit vijf leden (Aramark, Compass, Prorest, ISS Catering en Sodexo) en is een actief lid van FoodServiceEurope (Europese Federatie van Contractcatering). 

Of ze nu werken voor bedrijven, in het onderwijs of in de gezondheidszorg, de 7.500 personen die werkzaam zijn in deze activiteitensector verbinden zich ertoe een antwoord te bieden op de behoeften van deze gemeenschappen, door te investeren in voedselveiligheid, door een beroep te doen op permanente vorming en door ethische regels en best practices te ontwikkelen.

De doelstellingen van UBC zijn duidelijk: de invoering bevorderen van nationale bepalingen die de ontwikkeling van het beroep waarborgen (invoering van het btw-tarief van 6% voor de hele horeca, beperking van de sociale lasten, verhoging van de voedselveiligheid, strijd tegen sociale fraude, enz.), het imago van de sector helpen verbeteren, de overheidsmarkt opentrekken die tot nog toe voor het grootste deel in eigen beheer gehouden wordt, en de groei van de aangesloten bedrijven en hun werknemers waarborgen.

Onze krachten gebundeld

De missies van UBC

 

Belangen

De belangen vertegenwoordigen van de contractcateringsector bij het besluitvormingsproces in België. Contractcatering is rechtstreeks onderhevig aan allerlei aspecten van de wetgeving, het arbeidsrecht, sociale zaken, voedselveiligheid en -hygiëne, milieuwetgeving, fiscale wetgeving, openbare aanbestedingen, vennootschapsrecht, enz. 

Imago

Het imago van de contractcateringsector bevorderen. De contractcateringsector levert diensten aan bedrijven, ziekenhuizen, scholen, universiteiten, rusthuizen en andere gemeenschappen. UBC heeft als doelstelling deze activiteitensector beter bekend te maken bij de beslissingnemers, evenals de belangrijke rol van de sector in de maatschappij te onderstrepen. 

Forum

Een nationaal forum bieden aan de actoren van de sector. UBC biedt een forum aan alle grootkeukenbedrijven in België, waarop deze ervaringen kunnen uitwisselen, samen best practices kunnen ontwikkelen en een consensus kunnen bereiken over kwesties van algemeen belang. 

Samenwerking

Samenwerken met andere werkgevers in de horecasector. UBC is lid van Comeos en is in die hoedanigheid aanwezig in het Paritair Comité 302. Door haar krachten te bundelen met die van de federatie wil UBC op meer doeltreffende wijze de horecasector in zijn geheel verdedigen, aangezien de sector veel banen creëert.

Ethische Waarden

UBC verenigt bedrijven die zich ertoe verbinden een aantal ethische waarden na te leven en milieu- en sociale regels op te volgen. 

Onze engagementen

De UBC-leden zijn zich bewust van het belang van een duurzame voeding en hebben al tal van initiatieven op Europees, Belgisch en regionaal niveau onderschreven. De belangrijkste van deze engagementen zijn hierna opgesomd:

Europese gedragscode voor verantwoordelijke handels- en marketingpraktijken 

Met de European Green Deal en de ‘Farm to Fork’-strategie zet Europa fors in op meer duurzame voeding. Wij willen ons steentje bijdragen om die ambitie te helpen realiseren.

Ondertekend door Food Service Europe, waarvan UBC lid is
Lees hier meer

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de catersector

De Europese (contract)cateringsector  legt vrijwillige minimumnormen vast voor een heel aantal belangrijke domeinen: opleiding, gezondheid, veiligheid, arbeidsomstandigheden, … Wij scharen ons voluit achter die normen en engageren ons om ze strikt na te leven.

Ondertekend door Food Service Europe, waarvan UBC lid is
Lees hier meer

Vlaams engagement voor evenwichtige voeding

De cateringsector heeft samen met de retail kwalitatieve doelstellingen uitgewerkt om onze voeding evenwichtiger te maken. Zo willen we de consumenten onder andere beter informeren en sensibiliseren.

Ondertekend door UBC
Lees hier meer

Vlaams engagement voor gezonde dranken en tussendoortjes op school

We helpen de Vlaamse scholen om hun leerlingen evenwichtige en gezonde dranken en tussendoortjes aan te bieden. Dat doen we zowel in de basisscholen als in de middelbare scholen.

Ondertekend door individuele cateraars
Lees hier meer

Vlaams engagement voor gezonde en duurzame schoolmaaltijden

We engageren ons ertoe de Vlaamse basis- en middelbare scholen te ondersteunen in het aanbieden van gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden.

Ondertekend door UBC en individuele cateraars
Lees hier meer

Vlaams engagement tegen voedelverliezen

De laatste jaren krijgt de strijd tegen voedselverlies of voedselverspilling terecht veel aandacht. We drijven die inspanningen verder op. 15 procent minder voedselverlies in Vlaanderen tegen 2025, een reductie van 30 procent tegen 2030: onder die roadmap zetten wij mee onze schouders.

Ondertekend door UBC
Lees hier meer

Waalse green deal voor duurzame kantines

In Wallonië worden elke dag 200 000 warme maaltijden door kantines geserveerd. We engageren we zetten ons in om deze maaltijden zo gezond en duurzaam mogelijk te maken.

Ondertekend door UBC
Lees hier meer

Vlaamse eiwitstrategie voor meer duurzame productie en consumptie van eiwitten

Vlaanderen werkt aan een verduurzaming en een diversificatie van de productie en consumptie van eiwitten. De cateringsector is een belangrijke schakel in die ambitieuze strategie.

Ondertekend door UBC 
Lees hier meer

Hier kan je meer info over bovenstaande engagementen terugvinden.

Nieuwe Leden

De UBC wil een beroepsorganisatie zijn die openstaat voor nieuwe leden. Ze streeft ernaar zo veel mogelijk bedrijven te verenigen die dezelfde waarden uitdragen. 

Raad van Bestuur

  • Michel Croisé

    President Sodexo Benelux

  • Bart Matthijs

    Managing Director Compass Group Belgium

  • Stijn Crombé

    Executive Managing Director Aramark

  • Stefan Lemm

    Operations Director Catering

  • Marcel Strijp

    Bedrijfsdirecteur Prorest Catering België