Position Papers

UBC verdedigt de belangen van de cateringsector en van zijn leden. We hebben onze standpunten in de belangrijkste dossiers voor de sector samengevat in Position Papers. Daarnaast onderschrijven we ook de Position Papers van onze Europese zustervereniging, Food Service Europe, waar UCB zelf ook deel van uitmaakt. 


In-house contracting

Er is in België de laatste jaren een tendens om collectieve catering/restauratie in overheids- en verzorgingsinstellingen niet langer uit te besteden aan een privé-cateraar, maar ‘in-house’ te laten uitvoeren. We wensen dat de cateringmarkt in collectieve keukens in scholen en zorginstellingen opengesteld wordt/blijft voor alle mogelijke aanbieders.

Lees hier meer

Position on the European Commission Proposal for a Directive on unfair trading practices in the food supply chain

Eerlijke contractuele relaties tussen alle spelers in de toeleveringsketen zijn essentieel om consumenten kwalitatief hoogwaardig, veilig en betaalbaar voedsel aan te bieden. Daarom steunt de contractcateringsector evenwichtige initiatieven om de positie van landbouwers en kmo's in de voedselvoorzieningsketen te versterken. Elk EU-initiatief moet echter gerechtvaardigd en evenredig zijn om het gestelde doel te bereiken. De richtlijn die de Europese Commissie voorstelt om oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen aan te pakken, houdt onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van de contractcateringsector en zijn unieke positie in de voedselvoorzieningsketen.

Lees hier meer

Position on a Circular Economy

De contractcateringsector is zich bewust van het belang van duurzame voeding. Ook inzake voedselverspilling en duurzame verpakkingen levert de sector al heel wat inspanningen. Het is absoluut noodzakelijk om ook naar de vraagzijde te kijken, en nu in de eerste plaats in te zetten op het sensibiliseren van de consument.

Lees hier meer

Position on the Future of the EU VAT Regime

Verlaagde btw-tarieven zijn van het grootste belang voor het veiligstellen van jobs en groei in de cateringsector. Verlaagde btw-tarieven bevorderen daarnaast de toegang tot duurzaam en gezond voedsel voor mensen met lagere inkomens. Ze hebben dus een grote maatschappelijke meerwaarde.

Lees hier meer

Position on a Strategic Deployment of Contract Catering in the Aftermath of COVID-19

Tijdens de COVID-19-crisis is gebleken hoe onmisbaar een goedwerkende cateringsector is, denk maar aan de levering van gezonde en betrouwbare maaltijden in zorginstellingen of gevangenissen. Ondanks de enorme inzet in cruciale sectoren als de zorg is de cateringsector zwaar getroffen door de COVID-19-crisis. Gunstige fiscale regimes garanderen het voortbestaan van de contractcateringsector, en helpen de overheid om een doelgericht en evenwichtig voedingsbeleid te voeren.

Lees hier meer